Goede voornemens

jaaroverzicht
Woord van het jaar 2018
december 15, 2018
hoger op in Google
What’s in it for me?
januari 21, 2019
jaaroverzicht
Woord van het jaar 2018
december 15, 2018
hoger op in Google
What’s in it for me?
januari 21, 2019

B. schrijversbureau wenst elk en iedereen een Bijzonder 2019. Een mooi, gezond, liefdevol en succesvol jaar. Een jaar waarin alle (of in ieder geval de meeste) goede voornemens ook gehaald worden. Hoe zit dat eigenlijk met goede voornemens? Heb jij ze?

Telkens weer

Ieder jaar maken velen van ons (bijna 80% van de Nederlanders) lijstjes met dingen die ze het komende jaar anders gaan doen. Gezondheid voert daarbij altijd de boventoon. Gezonder eten, meer sporten, minder drinken en stoppen met roken, zijn de taken die in ieder geval in januari hoog op ons to-do lijstje staan. 

Less is more

Volgens de zorgverzekering staat afvallen dit jaar op de eerste plaats. Vervolgens komt er een lijst met zaken die vooral minder moeten, minder kopen, minder tv kijken, minder eten, minder stress, etc etc. Terwijl goede voornemens een betere kans van slagen hebben als je het positief benadert, dus dat je iets toevoegt i.p.v. iets laat staan. 

Eeuwenoud

De oorsprong van de goede voornemens is zo’n 4000 jaar oud. De Babyloniërs zijn ermee begonnen. Zij beloofden het begin van het jaar dat zij dat jaar hun leningen zouden afbetalen en geleende spullen zouden terugbrengen. Het is dus een eeuwenoude traditie waarvan ik hoop dat ze het toen beter ervan afbrachten dan wij nu. 

We zullen volhouden

Ieder jaar beginnen weer vol enthousiasme en optimisme. We zijn ervan overtuigd dat het dit jaar wel lukt. Helaas blijkt dat maar een op de vier erin slaagt om ze ook het gehele jaar vol te houden. Dat komt omdat het grootste deel van de lijstjesmakers gewoonweg vergeet dat ze goede voornemens hadden. Meer dan de helft schijnt de maanden na januari helemaal te vergeten dat ze het anders wilden doen. 

Mannen doen het beter

Helaas blijkt dat waar te zijn. Mannen houden veel beter hun voornemens vol dan vrouwen het doen. Een van de redenen schijnt te zijn dat mannen makkelijkere voornemens maken, terwijl vrouwen het te complex maken. Mannen maken realistische en vooral ook concrete doelen, waarbij het beoogde eindresultaat positief is. Waar vrouwen zich richten op ‘ik wil afvallen’, richten mannen zich op een afgetraind lijf.  

21 dagen?

Als je vastbesloten bent om veranderingen in je leven aan te brengen, dan schijnt januari daar niet geschikt voor te zijn. De meeste goede voornemens vervliegen binnen no time. Na de zomervakantie heb je veel meer kans van slagen. En als je toch begonnen bent, houdt het dan minimaal 21 dagen vol. Pas na 66 dagen is een nieuwe gewoonte ‘gewoon’ geworden. Natuurlijk is dat ook afhankelijk van het voornemen, een liter water drinken per dag is makkelijker dan 10 kilometer hardlopen. 

Succes met alle voornemens, ons goede voornemen is om meer te schrijven… dus

tot schrijfs,

B. schrijversbureau

Doe de Quest test. Test hier of jij je aan je goede voornemens gaat houden.

Comments are closed.