Ook 1,5 x digitale afstand?
maart 31, 2020DIGITAAL OVERSPANNEN
april 14, 2020Het zijn rare tijden en we hebben Rutten gehoord dat we voorlopige nog aan huis blijven gekluisterd. Dus voor degene die met vallen en opstaan het thuiswerken onder de knie proberen te krijgen én om de spirit erin te houden, hier een aantal voor de hand liggende en hopelijk ook een paar verrassende TIPS.
1. Dress-up
Hoe lekker het ook is om zo uit bed te rollen en je in je joggingbroek te hijsen, het spijt me je te moeten zeggen maar doe het niet en dress-up. Natuurlijk, je kan iets later opstaan dan voor de lock-down-light. Je hebt tenslotte geen reistijd, geen eindeloze files meer, dus mag je best een keertje extra snoozen. Maar je moet wel opstaan. Je bed is geen werkplek. Hoe verleidelijk ook, het is de ruimte om te rusten, te ontspannen en dat heb je hard nodig met al deze zoom-stress.
2. Home-office
Een aparte werkplek is geen luxe, maar echt noodzakelijk. Zeker in deze tijd. Juist nu dat je 24/7 thuis zit, is het van cruciaal belang om uit te kunnen schakelen als de werkdag voorbij is. En een aparte werkplek is daar de meest effectieve oplossing voor. Als je geen thuiskantoor hebt, probeer dan zoveel mogelijk om een ad-hocruimte op maat te creëren, exclusief voor werk. Bouw een kast om, maak een hoek in de slaapkamer, koop een uitklapbureautje, wat het is maakt niet uit, maar vertrek van de eettafel naar een speciaal afgezette werkruimte, hoe geïmproviseerd die ook mag zijn, zodat je echt ‘op het werk’ bent.
3. Inruilen
Een goede werkplek is ook ergonomisch verantwoord. Daar wordt niet alleen jij blij van, maar je baas ook. Want niemand heeft er iets aan dat jij na deze intelligente lock-down volledig in de kreukels ligt. Dus ook al zit je in de omgebouwde kast, ruil je een inklapstoeltje in voor een echte bureaustoel, sluit een draadloos toetsenbord aan en plug je muis in en zet de laptop op de standaard en je zal zien dat je ook een stuk productiever bent.
4. Organiseren
Thuiswerken vergt een verhoogde staat van je organisatietalent. Een strakke werkdiscipline kan je dan ook enorm helpen om alle ballen in de lucht te houden. Probeer zoveel mogelijk je aan de werkuren te houden. Klusjes in huis doen, halen je uit het werkritme en zorgen ervoor dat de grens vervaagt tussen thuiswerken en huiselijke beslommeringen. Begin de dag met een wandeling of een sportkwartiertje, zodat je je echt naar je werk-moodtoewerkt.
5. Take-a-break
Vergeet niet om goed te eten. Zet een wekker, want als je merkt dat je in de koektrommel duikt, is het te laat. Een goedgevulde koelkast kan zo leeg zijn, als je te veel eet. Het in- en uitklokken van je werktijden, afbakenen van je pauzes zorgt dat je de werkethos hoog houdt. Daarom stellen sommige experts svoor om in korte tijdsblokken te werken, in plaatst van 6 uur straight. Hierbij houd je je gezonde verstand, kan je even de was doen of een boodschapje halen, of beter een frisse neus halen en dan weer fris aan het werk.
6. Talk talk talk
Zorg ervoor dat je niet verzuipt in de video-calls, maar houd wel contact met de buitenwereld. Aan de ene kant heb je de afleiding van je collega’s niet, aan de andere kant kan je die achtergrondgeluiden waar je je voorheen aan ergerde ook missen, het vertrouwde tikken van vingers op een toetsenbord kunnen een aangenaam gezelschap bieden. Dus gebruik Zoom of Teams ook gewoon voor het sociale aspect.
7. Inbox-management
Veel bedrijven en zzp’ers doen er alles aan om toch hun brood bij elkaar te verdienen. En dat merk je aan je inbox. Overal waar je ooit een keer je mailadres hebt achtergelaten, komt nu met een aanbieding, een cursus of een andere tool waar je tijdens deze corona-crisis niet buiten kan. Naast de ‘normale’ overload van e-mails, de toenemende hoeveelheid app-groepjes en vele video-calls stroomt ook je inbox vol met aanbiedingen, maar verwijder niet alle berichten direct naar de spam. Menig ondernemer komt met webminars, blogs of gratis e-books waar, in sommige gevallen, echt leuke en interessante weetjes in staan. Wees selectief maar doe er je voordeel mee.
#StaySave
Niet alleen corona-technisch, maar zorg ook voor een veilige toegang tot het internet. Zonder de gepaste beveiligingsmaatregelen blijven hackers ook aan het werk.